Categories
Uncategorized

Fericirea nu e doar pentru cei bogati

Daca clasificam oamenii, dupa criteriul financiar, in trei clase – bogati, instariti (cei din clasa mijlocie, care castiga aproximativ 2000 Euro/luna) si saraci – care clasa financiara crezi ca este cea mai fericita? Cultura si traditia noastra ne-a invatat sa gandim ca daca vom fi mai bogati, vom fi automat si mai fericiti, ca mai multi bani ne aduc si mai multa fericire. In timp, s-a creat o conexiune intre bogatie si fericire. Dar exista evidente puternice pentru aceasta asumptie sau este doar o prejudecata populara iluzorie?

Aproape toti cred ca oamenii bogati nu pot fi altfel decat fericiti, deoarece ei isi pot satisface aproape orice dorinta. Sunt de acord ca oamenii bogati au mai multe resurse pentru a accede la starea de fericire, dar nu cred ca a fi bogat este o conditie suficienta pentru a fi fericit. Exista o multime de alti factori (sanatatea, timpul liber, implicarea in activitati interesante si placute, conceptia despre lume si viata, temperamentul, etc.) care contribuie la starea de fericire. Daca unii dintre acesti factori nu sunt prezenti, atunci starea de fericire este afectata.

Hai sa analizam conditia oamenilor saraci. Este evident ca aceste persoane nu pot fi fericite daca nu-si pot satisface, mai intai, nevoile de baza: hrana, adapost, etc.. Daca societatea nu-i ajuta sa faca fata problemelor esentiale pentru supravietuire, atunci ei nu vor putea fi vreodata fericiti, chiar daca au parte de anumite momente de bucurie.

Dar ce spuneti despre oamenii instariti (nu bogati)? Sunt ei mai putin fericiti decat cei bogati? Studiile arata ca diferenta dintre nivelul de fericire raportat de oamenii bogati si cel raportat de cei instariti nu este semnificant. Cu alte cuvinte, ca oamenii bogati nu se simt mai fericiti decat cei instariti.

Marea diferenta, in ce priveste cresterea starii de fericire, are loc atunci cand un individ trece din clasa saracilor in clasa mijlocie. Starea lui de bine creste simtitor, deoarece acum isi poate permite: hrana din belsug, o casa decenta, o masina buna si destui bani pentru a calatori si a-si satisface alte dorinte rezonabile. Insa, atunci cand cei bogati isi cumpara o casa mai mare, o masina mai scumpa, diferenta nu este semnificativa (pentru starea lui de bine pe termen lung). Starea lui de fericire creste la inceput, insa doar pentru un scurt moment, deoarece pentru noi oamenii orice lucru, oricat de cool si nou, devine in timp ceva banal (ne obisnuim cu orice lucru nou si vrem apoi altceva mai nou). Prin urmare, starea de bine de la inceput descreste in timp si este nevoie de altceva nou pentru a creste o alta perioada scurta de timp. Oamenii simt fericirea doar prin contrast, cand trec de la o stare inferioara la una superioara.