Categories
Uncategorized

Cum sa-ti imbunatatesti starea de spirit

Intr-o seara, am vizionat un documentar despre detinutii dintr-o inchisoare SUA. M-a impresionat faptul ca foarte putini erau cei care rezistau cu bine la carcera. Aceasta presupune ca detinutul sa stea izolat timp de 23 de ore pe zi, intr-o celula de cativa metri. O singura ora avea voie sa iasa afara si asta noaptea.

Din aceasta mica secventa si comentariile prezentatorului, am tras urmatoarea concluzie: detinutii nu rezistau unui astfel de tratament – chiar daca le erau asigurate nevoile de apa si hrana – datorita urmatoarelor lipsuri sau nevoi: lipsa sau nevoia de activitate, de relationare si de Natura sau aer liber. Prin urmare, exista trei factori esentiali care ne influienteaza viata in bine prin prezenta, in rau prin absenta:

Activitatea zilnica – avem nevoie de activitate, insa nu orice fel de activitate, ci una care ne provoaca si ne satisface prin ea insasi (adica este intrinsec dezirabila).
Relationarea sau nevoia de celalalt. Persoanele sociabile – care participa mai mult la activitatile sociale, care au mai multi prieteni, amici si care interactioneaza mai mult – sunt mai bine dispuse decat cele care interactioneaza mai putin (persoanele singuratice).
Natura si aerul liber. Cum te simti cand stai o perioada mai lunga de timp in casa, fara a iesi deloc in aer liber? Din cauza virozelor de tot felul, copiii mei au fost nevoiti sa stea mai mult in casa. In tot acest timp, am observat la ei frecvente stari de nervozitate, apatie, plictiseala, lipsa poftei de manxare, etc. Stilul de viata inactiv este foarte nociv pentru elanul nostru vital si, in genere, pentru dispozitia noastra. In societatea actuala, accentuat urbanizata si tehnologizata, activitatea fizica si in aer liber tinde sa devina o parte periferica a vietii noastre zilnice.

Concluzia: a) sa initiem si sa ne implicam in acele activitati care ne multumesc prin ele insele (nu doar prin rezultatul lor final), activitati atat de interesante, incat ne fac sa uitam de curgerea timpului; b) sa interactionam cat mai mult cu semenii nostri, fara a trece in extrema cealalta (avem nevoie si de momente singuratice, de lectura, de meditatie, etc.); c) cultivarea unui stil de viata activ, fizic si in aer liber.